7 savjeta za pripremu PMP® ispita

1. Napravite plan
“Napravio sam plan koji sam morao dva puta revidirati, ali ipak pomaže kada možete vidjeti na čemu ste i uskladiti plan svaka 2-3 dana” kaže jedan kandidat na forumu. Napravite plan u formatu koji vam najbolje odgovara i držite ga se. U redu je raditi promjene plana s vremena na vrijeme, a samo njegovo postojanje omogućit će vam praćenje vlastitog napretka u učenju. Ukoliko napredak nije u skladu s planom, poduzmite korektivne mjere.

2. Pročitajte PMBOK® Guide
Pomislit ćete kako je ovo poprilično očito, no stvarno pomaže ukoliko imate primjerak PMBOK® Guide-a. “Nabavite primjerak zadnjeg izdanja i pročitajte ga dva puta” preporučuje jedan uspješan kandidat. “Kod prvog čitanja označite bitne dijelove, a kod drugoga radite memorijske kartice (flashcards) tih bitnih dijelova”. Te kartice može koristiti kao dnevni podsjetnik na ključne točke u PMBOK-u. “Također dva puta prođite kroz rječnik…primijetit ćete zanimljive definicije pojmova poput “proteklo vrijeme” i “trajanje”.

PMBOK® Guide je osnova za većinu pitanja na ispitu, stoga morate biti temeljito upoznati s konceptima i terminologijom.

3. Polažite probne ispite
Nekoliko uspješnih kandidata preporučuje polaganje kompletnih probnih PMP® ispita. “Osim što polaganjem takvih probnih ispita učite, također i stječete disciplinu potrebnu za rješavanje četverosatnog ispita” objašnjava jedan kandidat. “Ukoliko učite na svojim greškama i analizirate svoje odgovore, pravi PMP® ispit će vam biti puno lakši. Također vam savjetujem da si označite pitanja kod kojih ste odgovarali metodom pogađanja jer ćete sljedeći put možda krivo pogoditi!”.

Zabilježite krive odgovore u probnim ispitima. “Pokušajte shvatiti zašto ste dali krivi odgovor” savjetuje drugi kandidat. “Ja sam napravio listu kategorija kao što su “ITTO (input, tools and techniques and output)”, “Nerazumljiv koncept”, “Pogrešno shvaćeno pitanje”.

Probni ispiti će vam pomoći pri utvrđivanju dijelova na koje morate usmjeriti daljnje učenje, te će se istaknuti dijelovi koje još u potpunosti niste savladali.

4.  Pametno koristite vrijeme za učenje
Jedan od kandidata objasnio je kako je pronašao dodatne sate za učenje. “Moje putovanje na posao i s posla traje dva do tri sata te sam to vrijeme odlučio iskoristiti za slušanje snimljenih lekcija za pripremu.“
Pronađite trenutke u danu koje možete posvetiti učenju. “Ukoliko imate iPhone, skinite aplikaciju pomoću koje ćete vježbati “ITTO”, to će učenje učiniti zabavnijim” savjetuje jedan od kandidata.

Uspješni prolazak PMP® ispita zahtjeva mnogo učenja – više nego što vam se čini na prvi pogled. Zato je bitno iskoristiti svaki slobodan trenutak za ponavljanje koncepata i terminologije.

5. Imajte samopouzdanja
“Vjerujte u sebe”, savjetuje novopečeni PMP “Ukoliko postignete između 75-80% na simulatoru ispita, možete vjerovati i u prolazak na pravom ispitu.”. Jačanje samopouzdanja ključan je dio strategije za prolazak. Želite zakoračiti u sobu za polaganje znajući da imate znanje i vještine potrebne za prolazak PMP® ispita. Osjećat ćete se bolje prilikom polaganja, pogotovo ako već duže vrijeme niste rješavali ispit.

6. “Tajmirajte” se
Četiri se sata mogu činiti dugima, no PMP-evci znaju da to vrijeme brzo proleti. “Računajte na to da će vam biti potrebno više vremena za rješavanje zadataka na pravom ispitu” kaže jedan od kandidata. “Probne sam ispite rješavao u roku od 2,5 sati, ali pravi ispit sam završio samo 3 minute prije isteka roka. Potrošio sam više vremena na analiziranje pitanja.”

Na ispitu ne želite da vam vrijeme istekne stoga morate biti svjesni pravog trajanja ta četiri sata. Provjerite možete li probni ispit u cijelosti riješiti u tom vremenu.

7. Slušajte druge
Da, savjeti drugih polagatelja su odličan način za pripremu! Razgovarajte s prošlim kandidatima, prođite kroz svoj plan učenja s članovima lokalnih PMI udruga i obratite pozornost na način pripreme koji su koristili drugi PMP-evci.

Jedan od uspješnih kandidata je na forumu preporučio slušanje intervjua bivših polagatelja putem podcasta. “Putem intervjua ljudi objašnjavaju na koji način su se pripremali za ispit te kako je on izgledao. Slušanje tuđih iskustava i savjeta me jako motiviralo. Na taj način ćete steći predodžbu o tome koliko je truda potrebno da bi se položilo PMP® certifikacijski ispit.” Razgovor s drugima će vam pomoći da isplanirate vlastiti put do PMP® certifikata.

Izvorni članak